Koude voeten en handen en Fibromyalgie



Veel mensen met Fibromyalgie (FMS) en Chronische vermoeidheid (CVS) hebben het van binnen koud en hebben vaak koude en klamme handen en voeten. Ze vragen zich af waar deze klachten vandaan komen. De belangrijkste reden hiervoor is, dat het lichaam in een overleefstand staat! Omdat er ergens in het lijf de goede posities verloren zijn gegaan, gaat het lijf over op de alarmstand.

 Er wordt bloed onttrokken aan delen van het lichaam waar 'de kraan' wel wat dichter kan. Dit gebeurt onder andere, wanneer er een blokkade in de nekwervelkolom ontstaat, dat de doorbloeding naar ons hoofd enigszins wordt afgeklemd. Vooral als dat gepaard gaat met een vermindering van het bewustzijn! Ons lichaam gaat dan fiks in de verdediging, alarm dus! Dan wordt de doorbloeding naar de armen en benen enigszins afgeremd. Hierdoor ervaren we koude handen en voeten, maar soms ook in het hele lijf!


Er zijn meerdere oorzaken voor koude handen en voeten en kou in het lijf als symptoom, maar bij Fibromyalgie (FMS) en Chronische vermoeidheid (CVS) is de situatie in de nekwervelkolom veelal de oorzaak. Maar ook kunnen er biografisch ervaringen zijn geweest, die bij het werken op de ademlijn voor (tijdelijke) kou beleving kunnen zorgen. Daarbij zeggen we, dat deze (her)beleving een herstelgevoel is, wat je kunt doorademen en daarmee achter je te laten. Dit is het bekende 'loslaten' in de psychotherapie. Op deze manier doe je dit zelf. Je bent ook de enige die dat kan! De PersonalTuning therapeut begeleidt ook dit proces tijdens het aanleren van het 'gereedschap', en het beoefen ervan bij de behandeling van Fibromyalgie (FMS) en Chronische vermoeidheid (CVS).

De verschijnselen van de nekblokkade zijn divers, ik noem er een paar: het concentratie vermogen neemt af, het geheugen wordt minder, licht en geluid wordt te fel, het hart kan wat overslaan, je kunt duizelig zijn bij het opstaan, er kan een pijnlijke plek precies boven op hoofd in de hoofdhuid ontstaan. Verder kunnen normaal licht en geluid als " te fel of te hard" worden ervaren. Ook het zien kan wazig worden, of de letters op de laptop beginnen "te trillen". Plotselinge enorme vermoeidheid komt op, en je denkt: hoe kan ik me in korte tijd zó rot gaan voelen. Vooral als je hier in de ochtend al mee opstaat wordt de dag een onoverzienbaar probleem: hoe kom ik er dóór?

Steeds meer energieverlies 
Als persoon kom je op deze manier 'met de rug tegen de muur' te staan: als ik nu niet doorzet, kom ik er niet meer uit. Hierdoor wordt de ademruimte steeds kleiner, uiteindelijk ontstaat er benauwdheid, duizeligheid, concentratie verlies, en vaak de 'vaste' overtuiging dat er iets ergs met je aan de hand is. Vaak wordt het niet ontdekt bij de huisarts en de meeste therapeuten. Bij Fibromyalgie (FMS) en Chronische vermoeidheid (CVS) is dit fenomeen verantwoordelijk voor gemiddeld 50% van het energieverlies.

Juiste positie
In PersonalTuning Therapie is het oplossen van dit probleem het belangrijkste werk: door middel van vier basisoefeningen in de ochtend vóór het opstaan wordt de houdingslijn dermate in de juiste positie gebracht, dat het doorzetten van die houding weing probelemen oplevert. Hierdoor is in de eerste weken PersonalTuning Therapie vaak een sterke vooruitgang te zien bij de behandeling van Fibromyalgie (FMS) en Chronische vermoeidheid (CVS). Wanneer de andere principes worden doorgezet kan de rest van het herstel zich voltrekken.

Een van mijn cliënten, een dame uit 1936 met aanzienlijke klachten aan het begin van de sessies, geeft aan bij de laatste sessie (nagenoeg klachtenvrij) : als het goed met je lichaam gaat, gaat het goed met alles: ik heb meer veerkracht, en kan alles beter aan. Ik heb weer zin, een nieuwe goede fase kondigt zich aan. Met andere woorden: wanneer je jezelf in de juiste posities brengt, gaat het goed met je op alle fronten!

Aangename warmte als resultaat
We zien dat als vooral de nekwervelkolom weer in de juiste positie staat, en de ademlijn ook positief staat, de voeten en handen warmer en droger worden en de kou verdwijnt. En dat de kouwelijkheid kan omslaan in aangename eigen warmte die voor jezelf, maar ook voor je omgeving een aangename en onverwachte verassing is!


Koude voeten en handen en Fibromyalgie Koude voeten en handen en Fibromyalgie Reviewed by Admin on 01:23 Rating: 5

No comments