12 veelgestelde vragen fibromyalgie iedereen zou moeten weten



Fibromyalgie kan heel veel symptomen hebben. Ik krijg regelmatig vragen hierover, en de meest gestelde vragen over de symptomen wil ik hier graag even met je delen.

Vraag 1: Is pijn het meest voorkomende symptoom van fibromyalgie?
Ja. Wijdverspreide pijn is kenmerkend voor bijna alle mensen met fibromyalgie. In feite dwingt de pijn iemand met fibromyalgie meestal om naar zijn of haar arts te gaan. In tegenstelling tot de pijn in de gewrichten bij artrose, kan de pijn die wordt veroorzaakt door fibromyalgie in het hele lichaam worden gevoeld. De pijn kan diep, scherp, kloppend of zeurend zijn en deze pijn wordt vooral gevoeld in de spieren, pezen en ligamenten rond de gewrichten.
De Arthritis Foundation beschrijft de spier- en weefselpijn als een kloppende, pijnlijke, brandende en knagende pijn. Voor sommige mensen met fibromyalgie komt en gaat de pijn en de pijn lijkt zich ook door het lichaam te verspreiden.

Vraag 2: Horen pijnlijke tenderpoints bij fibromyalgie pijn?
Samen met een diepe spierpijn en pijn in het hele lichaam kunnen mensen met fibromyalgie ook pijnlijke tenderpoints of gelokaliseerde gebieden van tederheid rond hun gewrichten ervaren, die vooral pijn doen wanneer hier met een vinger op wordt gedrukt. Het is het weefsel rondom de spieren en de gewrichten dat pijnlijk is, in plaats van de gewrichten zelf. Deze tenderpoints zijn vaak geen gebieden van diepe pijn. In plaats daarvan is de pijn oppervlakkig, onder de oppervlakte van de huid.
De locatie van de tenderpoints is niet willekeurig. Ze komen voor op voorspelbare plaatsen in het lichaam. Als je op deze punten drukt bij een persoon zonder fibromyalgie zou hij of zij gewoon lichte druk voelen. Voor een persoon met fibromyalgie kan het drukken op deze gevoelige punten zeer pijnlijk zijn.

Vraag 3: Is vermoeidheid een symptoom van fibromyalgie?
Naast pijn en tenderpoints is ook vermoeidheid een belangrijke klacht. Vermoeidheid bij fibromyalgie verwijst naar een aanhoudende vermoeidheid die eigenlijk constant aanwezig is. Sommige patiënten klagen over vermoeidheid, zelfs wanneer ze uitgerust zouden moeten zijn, zoals wanneer ze genoeg slaap hebben gehad. Sommige patiënten melden dat de vermoeidheid van fibromyalgie vergelijkbaar is met symptomen van griep. Sommigen patiënten vergelijken het met hoe je je voelt na lange uren te hebben gewerkt en veel slaap te hebben gemist.
Met fibromyalgie kun je het volgende voelen:
vermoeidheid bij het wakker worden;
vermoeidheid na een lichte activiteit, zoals boodschappen doen of koken;
te vermoeid zijn om een project, zoals bijvoorbeeld de was opvouwen of strijken, te starten;
te moe zijn om oefeningen te doen;
zeer vermoeid zijn na het sporten;
te moe voor seks;
te vermoeid zijn om adequaat te kunnen functioneren op het werk.

Vraag 4: Zijn slaapstoornissen een veel voorkomend symptoom van fibromyalgie?
Slaapstoornissen zijn gebruikelijk bij de meeste mensen met fibromyalgie. Terwijl mensen met fibromyalgie eigenlijk geen moeite hebben om in slaap te vallen, is hun slaap licht en wordt deze ook gemakkelijk verstoord. Veel mensen die hier last van hebben, voelen zich 's morgens als ze wakker worden, uitgeput en niet alert. Deze slaapstoornissen kunnen bijdragen aan het creëren van een constante staat van vermoeidheid.
De slaap van mensen met fibromyalgie wordt telkens onderbroken door uitbarstingen van hersenactiviteit, vergelijkbaar met de activiteit die in de hersenen plaatsvindt als je wakker wordt. Testen in slaaplaboratoria, die werden uitgevoerd onder mensen met fibromyalgie, hebben aangetoond dat mensen met fibromyalgie onderbrekingen in hun diepe slaap ervaren. Deze onderbrekingen beperken de hoeveelheid tijd die ze in diepe slaap doorbrengen. Hierdoor is het lichaam van iemand met fibromyalgie niet in staat om zichzelf te verjongen.

Vraag 5: Is ochtendstijfheid een veel voorkomende symptoom van fibromyalgie?
Studies tonen aan dat de meeste mensen die gediagnosticeerd zijn met fibromyalgie stijfheid in de ochtend voelen en dan vooral wanneer ze opstaan. De stijfheid is uitgebreid en omvat de spieren en gewrichten van de rug, armen en benen. Het geeft hen het gevoel dat ze, na het opstaan uit bed, ‘los moeten komen’ voordat ze met hun gebruikelijke activiteiten kunnen beginnen.
Sommige mensen met fibromyalgie melden dat de ochtendstijfheid enkele minuten kan duren, maar meestal hebben mensen hier 15 tot 20 minuten per dag last van. In sommige gevallen duurt de stijfheid echter uren en in hele ernstige gevallen kan het de hele dag aanwezig blijven. Terwijl de meeste mensen stijfheid voelen bij het wakker worden, is de stijfheid die in verband wordt gebracht met fibromyalgie meer dan alleen wat lichte pijn. In feite hebben mensen met fibromyalgie hetzelfde gevoel van stijfheid in de ochtend als mensen met vele vormen van artritis, in het bijzonder reumatoïde artritis of ontstekingen.

Vraag 6: Wat zijn de oorzaken van zwelling en tintelingen in de handen bij fibromyalgie?
Neurologische klachten - zoals gevoelloosheid, tintelingen en een branderig gevoel - zijn vaak aanwezig bij mensen met fibromyalgie. Hoewel de oorzaken van deze gevoelens nog onduidelijk zijn, komt gevoelloosheid of tintelingen in de handen, armen of benen vaak voor bij mensen met fibromyalgie. De gevoelens kunnen vooral hinderlijk zijn wanneer ze zich voordoen in de ochtend samen met ochtendstijfheid.
De medische term voor deze sensaties is paresthesie. De sensaties gebeuren meestal op onregelmatige tijden. Wanneer zij voorkomen kan dat enkele minuten duren of het kan constant aanwezig blijven. Terwijl de sensaties hinderlijk kunnen zijn, zijn ze niet beperkend.

Vraag 7: Is chronische hoofdpijn een symptoom van fibromyalgie?
Chronische hoofdpijn, zoals migraine of een terugkerende spanningshoofdpijn, komt bij maximaal 40% van de mensen met fibromyalgie voor. Ze kunnen een groot probleem vormen in het vermogen van een persoon om om te gaan met FMS.

De hoofdpijn kan een gevolg zijn van pijn in de nek en het bovenste deel van de rug. Het wordt vaak veroorzaakt door de dichtheid en contractie van de spieren van de nek, waardoor een soort hoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn of spiercontractie hoofdpijn genoemd, ontstaat. Het kan ook worden veroorzaakt door tenderpoints aan de achterkant van het hoofd en de nek. Het is belangrijk om te onthouden dat ook andere medische problemen hoofdpijn kunnen veroorzaken en daarom moet je bij frequente of ernstige hoofdpijn worden behandeld door je arts.

Vraag 8: Is het prikkelbare darm syndroom een symptoom van fibromyalgie?
Constipatie, diarree, vaak buikpijn, winderigheid en misselijkheid komt bij maximaal 65% van de patiënten met fibromyalgie voor. Zure reflux of de gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) treedt ook vaak op.

Vraag 9: Is vaak plassen een symptoom van fibromyalgie?
Een drang om te plassen, vaak plassen, pijn bij het plassen of incontinentie kan bij mensen met fibromyalgie voorkomen. Omdat deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door andere blaas- en nierziekten, zoals een infectie, moet je in dit geval altijd contact opnemen met je arts om er zeker van te zijn dat er geen andere problemen aanwezig zijn.

Vraag 10: Heeft menstruatiepijn effect op vrouwen met fibromyalgie?
Pijnlijke menstruele krampen kunnen optreden bij vrouwen met fibromyalgie. Deze krampen, naast andere symptomen, blijven gewoonlijk jaren aanwezig.

Vraag 11: Heeft het rusteloze benen syndroom te maken met fibromyalgie?
Het rusteloze benen syndroom resulteert in pijn in de benen, in het bijzonder de gebieden van de benen onder de knieën en in de voeten. Het is vooral 's nachts erg hinderlijk. Het gevoel kan pijnlijk zijn maar meestal wordt het beschreven als een slapend gevoel.
Het rusteloze benen syndroom onderbreekt vaak de slaap omdat de persoon die dit ervaart geen comfortabele positie in bed kan vinden. Net als bij andere symptomen kan het rusteloze benen syndroom alleen of samen met andere medische problemen voorkomen.

Vraag 12: Is depressie een symptoom van fibromyalgie?
Depressie is een belangrijk symptoom voor veel mensen met fibromyalgie. Ongeveer de helft van alle mensen met fibromyalgie ervaart ook depressie of een angststoornis wanneer zij zijn gediagnosticeerd met fibromyalgie. Stress door de constante pijn en vermoeidheid kan leiden tot angst. Bovendien kan chronische pijn ertoe leiden dat een persoon minder actief is en steeds teruggetrokkener gaat leven. Dit op zijn beurt kan ook weer leiden tot depressie.
Het is ook mogelijk dat angst en depressie, net als de pijn, eigenlijk een deel van de fibromyalgie worden. Mensen die zijn gediagnosticeerd met fibromyalgie en depressie ervaren, hebben vaak ook moeite met concentreren en hebben een verminderd korte-termijn geheugen.

Omdat veel mensen met Fibromyalgie heel snel in een depressie kunnen vallen, wil ik in dit artikel wat meer aandacht aan besteden. Aan het einde van dit artikel vind je delen uit brieven die ik van lezers heb gehad, met hun oplossingen om een depressie te voorkomen.
12 veelgestelde vragen fibromyalgie iedereen zou moeten weten 12 veelgestelde vragen fibromyalgie iedereen zou moeten weten Reviewed by Staff on 07:36 Rating: 5

No comments